18 i són: Font, Alella, Teià, Vilassar, Cabrils, Cabrera, Argentona, Vailldeix, Mata, Llavaneres, Caldetes, Arenys, Canet, Sant Pol, Calella, Pineda, Santa Susana i Falafolls.
2. Les rieres són el resultat d'una combinació de factors. Nombra'ls.
-Els intensos desnivells, amb un màxim de 760 m en 5 km.
-El règim de pluges intermitents.
-La urbanització i la impermeabilització del sòl.
-Les actuacions sobre les lleres i els marges.
-L'ús urbà de les lleres seques i sorrenques.
3. Quina riera disposa una conca major en el Maresme? D'on recull les aigües i on desemboca?
La riera d'Argentona.De les valls de Canyamars i Dosrius. Desemboca entre Mataró i Cabrera de Mar
4. Quina és una de les rieres més conegudes que tenim? Per què?
4. Quina és una de les rieres més conegudes que tenim? Per què?
La riera d'Arenys de Mar i la de Mataró. La riera d'Arenys de Mar és famosa perquè sempre que plou es queda inundada i la riera de Mataró és coneguda perquè és la capital del Maresme.
5. Quina és la importància de les rieres?
Les rieres són importants perquè aquest relleu fa que la majoria dels nuclis urbans es situessin a les planes litorals al·luvials per aprofitar el relleu suau i per disposar d’aigua i terres fèrtils, tenint cada poble una o vàries rieres molt a prop.
6. Què és el projecte ALOC?
L’aloc és un arbust caducifoli d’alçària compresa entre els 1 i 3 m que es caracteritza per tenir les fulles oposades, llargament peciolades i palmades; les flors, d’un blau lilós, es reuneixen en llargues i estretes espigues molt flairoses i vistoses a l’estiu; el fruit és petit, esfèric i de color negre. El Projecte Aloc és un projecte d’estudi dels alocs de les rieres del Maresme que té dos vessants. Un és el científic i per a això es compta amb l’assessorament de les universitats i de la secció de ciències del Museu de Mataró i el CATAM, i l’altre és el ciutadà: a cada poble que s’ha sumat al projecte aloc hi ha un grup ciutadà disposat a patejar-se les rieres del seu terme i anar anotant la situació dels alocs i el seu estat a les fitxes corresponents.
7. Quina és la vegetació de les rieres? I la fauna?
En la fauna, animals com la granota (la granota perezii), salamandras, alguns ocells (Garrulus glandarius, Columba palumbu) i algunes papallones (com Nymphalis polychloros o Iphiclides podalirius).
En la vegetació arbres com el salze blanc i el vern, que viuen sempre arran de l'aigua, mentres que l'àlber, el freixe i el pollancre o xop que toleren millor la sequía i poden arribar a crèixer en llocs on la profunditat de l'aigua freàtica ronda als 2m. En temps d'estiu resalten els olmsi els roures.
8. Compara la vegetació de les rieres amb la present a la Serralada litoral. On hi ha més biodiversitat?
En condicions normals, la serralada estaria dominada per un clar bosc d'alzinar litoral típic, barrejat amb roures a les valls més encaixades i ombrívols. En els torrents dels vessants vallesanes podríem trobar vernedes, i avellaners en les parts més ombrívoles. En el vessant del Maresme el dèficit d'aigua seria més important i els arbres caducifolis, com els pollancres o els verns, serien més escassos. Hi ha més biodiversitat a la Serralada litoral.
9. La vegetació de les rieres es troba en perill. Per què?
9. La vegetació de les rieres es troba en perill. Per què?
Aquest fet es pot constatar de manera molt gràfica amb un simple anàlisi visual de la zona. En ell, a simple cop de vista, es discerneix com 4/5 parts de la conca estan ocupades per camps de conreus, infrastructures viàries o urbanes, o simplement estan deforestades. Aquest fort canvi en l'estructura vegetal de la conca a la força ha de modificar els efectes que sobre aquesta àrea té el règim de pluges, com s'ha demostrat al llarg dels darrers tres-cents anys.
No hay comentarios:
Publicar un comentario