sábado, 11 de junio de 2011

PER COMENÇAR

1. Busqueu imatges de:

Galera grega:

Trireme romana:


Drakkar víking:

Galera berberisca:


Galió espanyol:



1b. Compareu-ne la forma, equipació i funcionament.

-Galera grega: La galera és un vaixell impulsat per la força del rems, i  a vegades per la del vent gracies a que té unes grans veles. Era indudablement en quant a la seva forma l'eslabo entre el NAVIS LONGO, la galera dels segles XV i XVI i el vaixell a vapor. Les dimensions del barcos més grans era: 140 peus, 20 manga i 9 puntual. Era molt lleugera, però anava bé per portar armes d'aquella época.

 -Trireme romana: Era una nau de guerra, era molt curta amb només una vela, i va dominar el mediterrani degut a la seva efectivitat. Encara que tenia problemes inicialment per la seva arquitectura va ser el dominant del mediterrani durant molt de temps.

-Drakkar víking: Els drakkars eren embarcacions llargues, estretes, lleugeres i amb poc calat, amb rems en gairebé tota la longitud del casc. Versions posteriors incloïen un únic masteler amb una vela rectangular que facilitaven el treball dels remers, especialment durant les llargues travessies. En combat, la variabilitat del vent i la rudimentària vela convertien als remers en el principal mitjà de propulsió de la nau.Gairebé tots els drakkars eren construïts sense utilitzar quadernes, superposant planxes de fusta; per tapar les juntes d'unió entre les planxes s'utilitzava molsa impregnada amb brea. El reduït pes del drakkar i el seu poc calat feien possible que navegués per aigües de només un metre de profunditat, la qual cosa possibilitava un ràpid desembarcament i fins i tot el transportar l'embarcació per terra.

-Galera berberisca: Era un vaixell molt gran i molt poderós que tenia una proa llarga. En el màstil principal hi havia 4 veles. El total de veles era de 14 aproximadament. Això afavoria molt l'aerodinàmica. Aquet vaixell es desplaçava gracies al gran nombre de veles que l'impulsava amb molta força.

-Galió espanyol: Un galió és una embarcació a vela utilitzada des de mitjans del segle XVI. Consisteix en un vaixell gran, de borda alta que es movia per l'acció del vent. És una derivació de la carraca combinada amb la velocitat de la caravel·la. Els galions eren vaixells de grans prestacions, gran mida i capacitat de foc.

2. Expliqueu aquests termes.

-Navegació de cabotatge: navegació feta de port a port seguint la costa.

-Navegació d'altura: és la que s'afectua en el mar, fora de la vista de la costa determinant posició i romb exclusivament per instruments.

-Pólis grega: Denominació dada a les ciutats o estats de la antiga Grècia.

-Fenicis: Individus d'un poble d'origen semític establert en una estreta faixa costanera de la Síria central vers l'any 3000 aC.

-Àmfora: Recipient de ceràmica que normalment l'utilitzavent per guardar el vi.

-Normand: Individu d'uns pobles procedents dels països escandinaus que s'estemgueren per tot Europa des del segle VIII.

-Abordatge: Acostar un vaixell a un altre, especialment entrar-hi en col·lisó.

-Orde mercedari: És una ordre religiosa. Es va fundar a Catalunya a principis del Segle XIII per Sant Pere Nolasc i per Ramon de penya fort, amb l'objectiu de remidir als cristians esclaus dels cristians i que fins l'any 1779 va aconseguir alliberar a un total de 60.000 persones del capiteri a les terres d'Islam.

-Patent de cors: Era un document atorgat pels monarques o els dirigents de les ciutats o estats pel qual el beneficiari obtenia llicència de l'autoritat per atacar vaixells i altres pertinences dels enemics.

-Otomans: També conegut com Imperi Turc Otomà, va ser un estat multiètnic i multiconfessional governat pels osmanlís.

-“Parlamento”: Era un lloc on es reunien tots els pirates per decidir qui era el pròxim rei.

2b. Poseu els termes anteriors en relació amb el tema de la pirateria.
-Navegació de cabotatge: La utilitzaven per atacar a pobles que estiguessin a la vora de la costa.

-Navegació d'altura: Era la naveació normal dels pirates.

-Àmfora: Era típic utilitzar-la per guardar les reserves de vi del vaixell.

-Abordatge: Ho feien per a aconseguir menjar, diners i armes d'altres vaixells, fins i tot a vegades agafaven el vaixell sencer.

-Patent de cors: Permetia que poguessin atacar a altres vaixells enemics o que els hi ataquessin a ells.

-Parlamento: L'utilitzaven per decidir el nou capità del vaixell.



No hay comentarios:

Publicar un comentario